Uutiset

Äänekkäitä leluja lapsille

Lasten lelujen äänet eivät ole kaikkien mieleen, varsinkaan vanhempien mieleen jotka joutuvat kuuntelemaan niitä kaikista eniten. Kyselytutkimusten perusteella juurikin vanhemmat ovat ärsyyntyneet runsaasti lelujen äänistä. Niillä on kuitenkin toinenkin puoli: ne tukevat lasten kehittymistä. Kerromme tässä artikkelissa, mitä lasten tulisi ottaa huomioon, ennen kuin piilottavat ärsyttäviä ääniä suoltavat lelut lapsiltaan.

Lasten lelujen äänet ovat siis hyödyllisiä parhaimmillaan, vaikka jopa yli puolet Suomen aikuisista ovat sitä mieltä, että voimakkailla äänillä varustetut lelut ärsyttävät. Miespuolisten kohdalla ärsyyntyminen on runsainta. Ärsyyntymisen kynnykselläkin on kuitenkin hyvä tiedostaa sellaisia asioita leluista, jotka saattavat yllättää: äänillä varustetut lelut saattavat kehittää paitsi lapsen koordinaatiokykyä ja hahmottamista, mutta myös motoriikkaa sekä tarkkaavaisuutta.

Moni muistaa neuvolakäynneiltä lääkärin tai hoitajan testaamisen, kuinka vauva tai taapero kiinnittää huomionsa helistimen ääneen. Helistintä kuljetetaan lapsen kasvojen yli ja ohi puolelta toiselle ja lapsi reagoi tähän kiinnittämällä katseensa siihen sekä kuuntelemalla mistä ääni kuuluu. Näin lapsi hahmottaa mistä ääni tulee ja lopulta oppii helistimellä saamaan samanlaisia ääniä, kuin mitä aikuinen on sillä tuottanut. Näin siis kehittyy motoriikka sekä koordinaatiokyky.

Lelujen äänet ylipäätään ovat lapsista kiinnostavia ja mielenkiintoisia. Vaikka vanhemmat voivat joskus olla toista mieltä (varsinkin pitkän työpäivän jälkeen), on äänen toistaminen usein tärkeää lapselle. Toistaminen on lapselle tuomassa turvallisuuden tunnetta, sillä äänestä tulee näin tuttua. Siksi onkin tärkeää että lapsi voi leikkiä ääniä tuottavilla leluilla. 

Lelujen ikähaarukka otettava huomioon

Leluissa tulee kuitenkin ottaa huomioon niiden soveltuvuus lapsen ikään nähden. Pienimmille lapsille on hyvä olla olemassa esimerkiksi sellaisia leluja, jotka opettavat heitä esimerkiksi luonnossa kuultavien äänten tunnistamiseen. Eläinten äänet ovat leluissa tällaisia, ovat ne sitten koiria, kissoja, lehmiä ja paljon muuta mitä Suomessa voi kuulla. Toki eksoottiset leijonan ja elefantin äänet kiehtovat yhtälailla. Myös musiikki voi pienimmille lapsille olla tärkeää, sillä kun ne soivat moneen kertaan, tulee niistä turvallisuuden tunnetta herättäviä.

Vanhemmilla lapsilla on hyvä olla olemassa leluja, jotka voivat kertoa heille mitä leikissä voidaan tehdä tai miten lelusta saa erilaisia ominaisuuksia käyttöön. Esimerkiksi eräät lasten kannettavat “tietokoneet” ovat tällaisia, sillä niissä kerrotaan mitä lapsen tulee seuraavaksi tehdä, esimerkiksi painaa jotain tiettyä kirjainta “tietokoneen” näppäimistöllä. 

Äänenlaatu on kuitenkin tärkeää leluissa, eivätkä kaikki äänekkäät lelut suinkaan kehitä. Pienillä lapsille äänien yksinkertaisuus on tärkeää ja niiden tehtävänäkin on herättää lähinnä huomio. Isommilla lapsilla melodioista tulee tärkeämpiä, mutta myös erilaiset äänet kiinnostavat heitä. Ja kyllähän vanhempien ärsyyntymisen ymmärrämme, sillä tosiasia on se, että monet lelut ovat liian voimakkaita äänenvolyymiltaan. Pahimmillaan äänen voimakkuutta ei pääse edes mitenkään säätämään, jolloin vanhemmat joutuvat pyrkimään äänen tukahduttamista vaikkapa teipillä.

On siis myös lelujen valmistajien vastuulla se, että lelujen äänet ovat mahdollisimman miellyttäviä. On tietenkin mahdotonta miellyttää kaikkia ja varmasti jotkut toistettavat äänet ärsyttävät vanhempia, mutta joka tapauksessa on tärkeää että äänen laatu ja voimakkuus olisivat sentään inhimillisiä. Särkyvä ja liian kovalla kuuluva ääni ärsyttää takuuvarmasti, oli lelu sitten kuinka kehittävä tai ei.

Myös vanhemmilta vaaditaan kärsivällisyyttä ja hieman epäitsekkyyttä. Joskus väsyneenä ei haluaisi kuulla mitään ääniä, mutta ne voivat olla leluissa lapselle tärkeitä. Varsinkin toistuva musiikkimelodia voi olla lapsen turvallisuuden tunteen kannalta tärkeä, joten kehotamme ostamaan vaikkapa vastamelukuulokkeet, jos lelujen äänten kakofonia alkaa ärsyttämään liikaa. Ensiksi kannattaa kuitenkin tarkistaa, onko leluissa äänenvoimakkuuden säädintä.

Leave a Reply

Your email address will not be published.