Uutiset

Sisustussuunnittelu ja akustiikka

Suomalaiset eivät aina halua sisustaa kotiaan paljolla tavaroilla, vaan minimalistinen ilme on usein suosiossa. Se tekee kyllä kodista tyylikkään näköisen, mutta sillä on kääntöpuolensa. Akustiikka kärsii tästä, sillä kun paljon seinää ja pintaa, josta ääni kaikuu, voi se vaikuttaa jo aivan tavalliseen puheen kuulemiseen. Sekä äänen miellyttävyyteen,.

Ongelmia voi tulla myös siinä vaiheessa, kun äänentoistojärjestelmää mietitään musiikinkuunteluun. Muutamilla vinkeillä saa kuitenkin kuuntelusta ja akustiikasta hienoja asioita irti. 

Huoneen akustiikkaa on todennäköistä usein parantaa niin, että sisustussuunnittelu ottaa kantaa monilta osin tähän. Mutta ennen kuin sisustusta ruvetaan kokonaan uudistamaan, on aktiivisen musiikin kuuntelijan otetta myös muita asioita huomioon, jotka vaikuttavat aivan yhtä lailla.

Kaiuttimien sijoittelu oikeaoppisesti on erittäin tärkeää. Kun käytössä on kahden kaiuttiminen pari, eli niin sanottu stereokaiutinpari, tulee muistaa että kuuntelija ja kuuntelijan sijainti sekä kaksi kaiutinta ovat tasamittaisessa kolmiossa. Kaiuttimet ovat siis yhtä kaukana toisistaan kuin sitten kuuntelijastakin. Näin saadaan paras stereoääni, joka ei aiheuta ongelmia musiikin tarkoitettuun miksaukseen. 

Jos kaiuttimia ei voida sijoittaa tällä tavalla, on varmastikin sisustuksessa ja kalustuksessa ongelma. Tarpeeksi pitkällä tai leveällä tv-tasolla kaiuttimet saadaan sopivalle etäisyydelle toisistaan, mutta on olemassa myös kaiuttimille tarkoitettuja erillisiä telineitä, joilla ne saadaan myös tarpeeksi pitkälle. Toki kaiuttimien johdot tulee olla myös tarpeeksi pitkiä, joten tämä tulee ottaa huomioon jo ostovaiheessa ja kertoa vaatimus myyjälle, joka osaa kertoa tuleeko mukana tarpeeksi pitkää piuhaa – vai pitääkö ne ostaa erikseen.

Jos käytössä on subwoofer, tulisi se olla etukaiuttimien välissä sekä mieluiten myös samalla etäisyydellä stereopariin nähden. Keskellä huonetta se ei saa kuitenkaan olla. Subwoofer tekee bassoäänistä eräänlaista kumoutumista. Tämä johtuu siitä kun bassoäänet heijastuvat takaisin seinistä.

Äänen heijastumista voi aiheuttaa myös se, jos kaiuttimien sekä kuuntelupaikan välissä on muita huonekaluja, kuten vaikkapa pöytiä, raheja, säkkituoleja tai mitä milloinkin. Jos kaiuttimet ovat korkeammalla, ei tätä ongelmaa tule, mutta varsin useinhan tv-tasot ovat sen verran matalia että kaiuttimetkin jäävät näiden muiden tavaroiden ja huonekalujen “taakse”. Erillisille korkeilla jalustoilla tai sitten seinätelineillä voidaan tämä ongelma korjata.

Monet kuitenkin nostavat kaiuttimet aivan liian korkealle, esimerkiksi lähelle kattoa kuten vaikkapa liikkeissä, kaupoissa ja kouluissa on tapana. Tämä ei ole kuitenkaan hyvälle kuuntelulle optimaalinen sijainti. Optimaalisin korkeus on jotakuinkin pään korkeudella tai ehkä hieman sen yläpuolella. Kaiuttimien suuntaus kuuntelijan päätä kohti on myös tärkeää ja varsinkin silloin, jos kauittimet jostain syystä joudutaan sijoittamaan korkeammalle.

Kuuntelun parantamiseen on helppo keino tarjolla. Vie kuuntelutuolisi tai -sohvasi lähemmäs kaiuttimia. Tällöin huoneperäiset heijastukset sekä mahdolliset kaiut eivät haittaa niin paljon, kuin silloin jos kuuntelet kaukana. 

Artikkelin alussa puhuimme minimalistisuudesta ja siitä että sillä voi olla ikäviä vaikutuksia akustiikkaan. Minimalistisuus kun useimmiten tarkoittaa myös kovia pintoja ja äänen poukkoilemista niiden kautta. Katon ja seinien lisäksi ikkunat sekä muut lasiset pinnat vaikuttavat äänen heijastukseen eniten. Pehmeillä asioilla on helppo saada akustiikkaa paremmaksi. Jo pelkät paksut matot ja kunnollisen kokoiset verhot auttavat, mutta myös hyvän kokoiset ja pehmeät sohvat auttavat nekin asiaan.

Jos sisustamiseen vain jotenkin käy, suosittelemme lämpimästi myös akustointilevyjä, joissa on otettu sisustaminen huomioon. Osa niistä näyttää tauluilta. Kattoa kannattaa myös akustoida mahdollisuuksien mukaan. Kattoihin on saatavillaa akustiikkapintoja, jotka auttavat kummasti mainitsemiimme ongelmiin. Tai nythän ne ovat vain haasteita ja hidasteita! 

Leave a Reply

Your email address will not be published.